Adenokarcinom

Adenokarcinom

Adénokarcinóm – a m maligna novotvorba žleznega tkiva; sin. adenocarcinoma, adenomatozni karcinom;

Med ginekološke rake prištevamo:
- rak materničnega telesa 
- rak materničnega vratu 
- rak jajčnikov
- rak nožnice 
- rak zunanjega spolovila

Vsi ginekološki raki skupaj predstavljajo najpogostejši rak pri ženskah – t.j. 20 vseh malignih tvorb.

Rak materničnega telesa je najpogostejši ginekološki rak pri ženskah. Med vsemi malignimi tvorbami je po pogostosti na tretjem mestu, takoj za raki dojke in kože. V letu 1998 je v Sloveniji predstavljal 7 malignih tvorb pri ženskah. Histološko gre najpogosteje za adenokarcinom, ki redko vznikne pred 35. letom. Najpogosteje se pojavi med šestdesetim in petinšestdesetim letom, bolj pogost pa je med ženskami s prekomerno težo, diabetesom, hipertenzijo ali so neplodne. Preživetje zavisi od stopnje razširjenosti karcinoma: v ZDA je petletno preživetje pri stopnji I = 90, pri stopnji II = 30 – 50, pri stopnji III = manj kot 20. Od leta 1950 v Sloveniji opažamo trend naraščanja števila raka materničnega telesa, kar bi lahko pripisali tudi boljšemu pregledu nad podatki. V Sloveniji zabeležimo največ primerov v centralnih predelih države.

Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši maligni tumor pri ženskah, ki je v Sloveniji v letu 1998 je predstavljal 5 vseh malignih tvorb. Navadno nastane v zvezi s kroničnim cervicitisom, erozijo ali displazijo povrhnjega epitelija, pomembno vlogo pa pripisujejo tudi infekciji s papiloma virusi. Najpogosteje vznikne med petintridesetim in štiridesetim letom, histološko pa gre večinoma za ploščatocelični karcinom. Pojavljanje pred 20. letom je izredno redko. Od leta 1950 – 1998 opažamo trend upadanja njegovega števila, z najnižjo incidenco v zgodnjih osemdesetih, v zadnjih letih pa je pojavljanje ponovno pogostejše. Petletno preživetje zavisi od stopnje tumorja: pri stopnji I je 80 – 90 , pri stopnji II 75, pri stopnji III 35 in pri stopnji IV 10 – 15.

Rak jajčnika je v letu 1998 v Sloveniji predstavljal 4 vseh malignih tvorb pri ženskah in je na tretjem mestu po pogostosti ginekoloških rakov pri ženskah. Ločimo mnogo različnih tipov, od katerih je 80 benignih in se večinoma pojavljajo pri mladih ženskah. Maligni tumorji so pogostejši pri starejši populaciji – v letu 1998 je bilo največ primerov raka jajčnika v Sloveniji odkritih med petinsedemdesetim in osemdesetim letom. V grobem ločimo štiri tipe tumorjev jajčnika: epitelijsko – površinske (65 – 70 vseh), germinativne (15 – 20 vseh), tumorje, ki izvirajo iz spolnih celic (5 – 10 vseh) ter metastatske tumorje (okoli 5). V Sloveniji se tumorji jajčnikov najpogosteje pojavljajo v Primorski in Dolenjski regiji (stran 23). Petletno preživetje je pri tumorjih jajčnika nižje kot pri tumorjih endometrija in cerviksa – dolgo namreč ostajajo asimptomatski, hitro pa se tudi širijo v pelvis. 

 

Primarni rak nožnice je izredno redek (v letu 1998 je bilo v Sloveniji prijavljenih 15 novih primerov) in predstavlja le 1 vseh malignih ginekoloških rakov. Večinoma gre za ploščatocelični karcinom, čigar etiologija je navadno povezana z okužbo s humanimi papiloma virusi. Pogostost adenokarcinoma se je v zadnjem času povečala med mlajšimi ženskami, katerih matere so se med nosečnostjo zdravile z dietilstilbestrolom (DES).

Rak zunanjega spolovila je redek malignom, ki predstavlja 3 vseh ginekoloških rakov pri ženskah. V 85 gre za ploščatocelični karcinom vulve. Obstaja etiološka povezava med skvamoznim karcinomom vulve ter okužbo s humanimi papiloma virusi in lichen sclerosus. Karcinom je redek pred štiridesetim letom starosti. Pri majhnih lezijah (manjših od 2 cm) je petletno preživetje 60 –80 .

RAK ENDOMETRIJA

Tipi rakov: najpogostejši so adenokarcinomi, ki so lahko dobro, srednje ali slabo diferencirani. Če so prisotni tudi skvamozni elementi, dobimo adenoskvamozni karcinom. Papilarni serozni adenokarcinomi in svetlocelični adenokarcinomi se glede na stopnjo diferenciacije obnašajo kot slabo diferencirani raki. Predvsem serozni karcinomi so zelo invazivne oblike raka.

Klasifikacija
Stadij:  

 1. karcinom v materničnem telesu
2. karcinom iz materničnega telesa vrašča v cerviks
3. karcinom prerašča preko maternice na medenične organe
4. karcinom se širi iz medenice na sluznico mehurja in rektuma

Klinična slika: čeprav je rak endometrija nekaj časa asimptomatski, je pogost in zgoden simptom neredna vaginalna krvavitev. Karcinom je najprej omejen na sluznico, nato pa vdira v miometrij. Vrašča vedno globlje, v krvne in limfne žile, hematogeno zaseva v pljuča, jetra in kosti, limfogeno pa v bezgavke ob aotri in medeničnih žilah. Infiltrativno raste v mehur, črevo in navzdol v vagino. V tako pozni fazi je bolezen neoprabilna. Nastopijo bolečine v spodnjem delu trebuha in težave z odvajanjem blata in vode. Zaradi razpada tumorja se genitalni krvavitvi pridruži gnojni izcedek. Tumor lahko postane zelo velik in se lahko razširi na vso malo medenico. Nastanejo tudi rekto- in vezikovaginalne fistule.

Diagnoza: na rak pomislimo pri vsaki neredni krvavitvi v postmenopavznem obdobju ali pri nastopu krvavitve v menopavzi. Osnovna preiskava je ginekološki pregled, pri katerem vzamemo tudi bris po Papanikolaou za citološki pregled. S palpacijo ocenimo velikost maternice, otipamo jajčnike in parametrij. 
Z vaginalnim UZ pregledamo debelino sluznice v maternični votlini, velikost maternice in jajčnikov. 

 

 

 

 

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad