PROTOKOLI ISHRANE

Postoji više vrsta protokola ishrane za obolele od raka, tako da ćemo navesti samo neke od najčešćih:

 

-  Vegetarijanska prehrana je najlakša za početnike, jer osim što možete jesti voće, povrće, organske žitarice i organski hladno ceđena ulja, možete uživati i u: jajima, ribi i plodovima mora, siru, skuti, maslacu, kefiru i sirutki.
 

 

 

 

- Veganska ishrana se temelji na svežem ekološkem voću i povrću, zdravim žitaricama i ekološkim uljima. Ta vrsta ishrane je teška za početnike. Obično je u početku lakše se odlučiti za vegeterijanski način ishrane. 
 

 

 

 

Ketonska ishrana je zasnovana na tom, da se ne koriste nikakvi šećeri kao ni voće (osim malobobičastog voća), i malo ugljenih hidrata (veoma malo hleba, testenina, pirinča i krompira).Konzumiraju se belančevine u velikim količinama: meso ili ribe, svi mlečni proizvodi osim mleka, jaja i povrće. 

http://articles.mercola.com/ketogenic-diet.aspx

 

www.lchf-style.si/i_270_freestyle-keton-glukoza-meter-set

 

 

 

 

 

- Gersonov protokol se sastoji od sveže ceđenih sokova od povrća i voća i traje od 7 do 42 dana. Sokovi se cede u posebnim skovnicima tako da su iz njih uklonjena celulozna vlakna, koja opterećuju rad creva. Koriste se čisti sokovi (tečnosti) koji sadrže hranljive materije: vitamine, minerale i enzime. Sok je uvek sveže napravljen i pije se odmah kada se iscedi. U posebnim situacijama, sok može biti napravljen ujutro i čuvan u vakuumskim posudama, a da se koristi u toku dana. Vakumske posudice pomažu da sok bude svež, da ne oksidira.
 
 
 

 

- Budwigova ishrana podrazumeva upotrebu svežeg albuminskog ili kvark  sira (proteinska skuta s uklonjenom mlečnom masti), kojoj dodajamo sveže mleveno laneno seme i laneno ulje.

 

 

 

 

 

Svaki pojedinac može da odluči o načinu na koji će se hraniti. Najvažnija stvar je da počnete jesti organsku hranu!
Važno je da se primena novog načina ishrane uvodi polako i postupno. Vaše tijelo je naviknuto na određeni način ishrane koji je trajao godinama. Drastična promena načina ishrane (preko noći) bi mogla promeniti vašu crevenu floru i izazvati smetnje u probavi (proliv ili zatvor) i umor. Zato je izuzetno važno da se to uradi postepeno, ako vam to vreme dozvoljava.

Uopšteno, u svetu u skladu sa pravilima, važi da nije dobro uživati beli, smeđi i šećer od šećerne trske, čokoladu, slatkiše, deserte, previše soli, gaziranih pića, konzervirane hrane, brašna i testenine s glutenom, suncokretovih industrijskih ulja i ulja repice, crvenog mesa (govedine, svinjetine, divljači), mleka i nakon četvrte godine života, čipsa i sličnih grickalica.
I to je dobro jesti što više povrća, umerenu količinu voća, umereno količinu hleba i testeninu bez glutena, žitarice kuvani u vodi ili badem, kokos, pirinač, zob ili sojino mleko, organska jaja, neprehranjivane ribe i plodova mora, organsku konjetinu, piletina i ćuretina, salata, i praviti sveže sokove od povrća i voća, posebno jesti organsku hranu.
Osim odgovarajućeg načina ishrane, jednako je važna fizička aktivnost onoliko koliko vam telo dopušta.
 
Važno je imati na umu da se protokol ishrane, anti-parazitski protokol i protokol detoksikacije često izvode u isto vreme. Onda nema potrebe za velikim količinama hrane, jer telu treba energija za izbacivanje mikroorganizama i njihovih toksina. Jedite umereno, osim u slučaju da gubite telesnu težinu.Tada je potrebno jesti više. 

Ja, lično, ne savetujem da se dugo posti na vodi, čaju ili sokovima u bilo kojoj metodi lečenja raka. Telo MORA imati kalorije i energiju za borbu protiv raka.  Duže pošćenje sa sobom nosi  visoki rizik, jer to može dovesti obolelog do tačke iz koje nema povratka, čak je opasno i po život.

Vlasnik i urednik internet strane www.cansave.org. kao i pravno odgovorno lice za sadržaj internet strane www. cansave.org je međunarodno društvo LIORA - Novi Sad. Udruženje LIORA - Novi Sad se ne bavi prodajom. Ne prodaje niti  reklamira proizvode. Bavi se isključivo informisanjem obolelih osoba i nudi im pomoć u tom smislu.