Betulin iz skorje breze

BETULIN-KORA BREZE

Kora breze se vekovima koristi u medicinske svrhe. Ona sadrži snažne anti-inflamatorne agense: betulin i betulinsku kiselinu. Već tradicionlano kora breze se koristi da umanji glavobolju, snizi temperaturu, eliminiše višak vode iz organizma, razredi krv i u borbi protiv urinarnih infekcija. Jedini aktivni sastojak Aspirina, acetilsalicilna kiselina, se probitno dobijala iz kore vrbe, breze i topole. To je prirodni preteča sintetičkog aspirina, i od velikog je značaja za smanjivanje kako glavobolje tako i drugih bolova. Iscelitelji koji praktikuju tradicionalnu medicinu još koriste brezinu koru i da bi smanjili reumatične upale, arthritis, otoke i giht. USFDA (Američka uprava za hranu i lekove) odobrila je upotrebu kore breze u lečenju bradavica. Breza može da se koristi i za smanjivanje svraba i lečenje ranica na koži glave. Salicilna kiselina, jedna vrsta beta hidroksi kisekine, se nalazi u brezi i sastojak je mnogih modernih lekova protiv akni.  Salicilan kiselina pomaže i u borbi protiv mitesera. Tradicionalni lekovi potenciraju učinkovitst biljnog ekstrakta breze kao prirodnog, biljnog diuretika. Posebno je efikasna u borbi protiv bolova u zglobovima i infekcija urinarnog trakta. Upotrebljava se lokalno u borbi protiv rana, modrica, opekotina, bradavica, ekcema, čireva, a rastvor se koristi za pospešivanje rasta kose. Izučavanja efikasnosti ovog lepog, malog drveta pokazuju da njegovom upotrebom rak prostate može postati stvar prošlosti.

 

Ako se koristi u obliku aspirina, kora breze razređuje krv i neizostavni je sastojak mnogih lekova za srce. Američko udruženje za borbu protiv raka objavilo je da naučnici veruju da betulinska kiselina, koja se dobija iz kore vrbe, može uzrokovati da neke ćelije tumora počnu sa procesom samouništavanja. Oni takođe veruju da kiselina usporava rast melanoma (jednog oblika raka kože) i drugih vrsta ćelija raka. Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da betulinska kiselina poseduje antitumorsko dejstvo u odnosu na ćelije jedne vrste raka nervnog sistema kod dece. Studije urađene na  medicinskom koledžu Veil Kornel, pokazuju da kiselina koja se nalazi u kori breze, betulinska kiselina, može da ubije ćelije raka i da je izuzetno korisna u borbi protiv raka prostate kao i to da inhibira rast ćelija raka prostate za skoro 96%.  Samo jedinjenje koje čini koru breze belom povezano je sa lečenjem fatalnih oboljenja kao što su melanoma ili rak. Suština je da ovo jednjenje inhibira proliferaciju i migraciju, kao i da indukuje aptozu u ćelijama raka. Ili prosto rečeno-zaustavlja rast i širenje ćelija raka i navodi ih da se same uništavaju. Do ovog istraživanja vladalo je mišljenje da betulinska kiselina pomaže samo kod raka kože, ali pošto su istraživači ispitali njeno delovanje na ćelije drugih vrsta raka, otkriveno je da je delotvorna i kod lečenja neuroblastoma, rabdomiosarkoma-meduloblastoma, giloma, raka tiroide, dojke, pluća i debelog creva, leukemije i multiplog mijeloma kao i kod primarnih kultura izolovanih kod raka jajnika i materice.

 

Smatra se efikasnim prirodnim diuretikom koji podstiče tok mokraće, koristi se za uklanjanje viška tečnosti iz organizma, smanjuje nadutost, i koristi se u borbi protiv urinarnih infekcija, cistitisa, prostatitisa i kamena u bubregu. Procesom diureze, uklanja mokraćnu kiselinu, toksine i vodu iz tkiva, što igra važnu ulogu u eliminaciji celulita i  gojaznosti. Takođe, zbog svojih diuretičnih osobina, koristi se u lečenju reumatizma, gihta, otoka i kod blažih artrističnih bolova, upale bešike i izbacivanju glista.  Travari odavno preporučuju ekstrat brezine kore za rastvaranje kamena u bubregu.

 

Upotrebljen kao diaforetik, pomaže znojenje (izbacivanje toksina iz tela preko kože) i pomaže da se smanji visoka telesna temparatura, što ga čini delotvornim kod ulažavanja simptoma prehlade i drugih simptoma virusnih infekcija i hroničnog sinusitisa. Baktericidi iz kore mogu da uklone patogene tifusa, tuberkoloze i difterije. Interno se upotrebljava za smanjenje glavobolje uzrokovane hiperzotomijom, vrtoglavice, alergija i smirivanje nervnog sistema.

 

Dokazano je naučno, da svojim antivirusnim svojstvima, betulinska kiselina dobijena iz kore breze, usporava rast virusa HIV-a koji uzrokuje AIDS. Takođe, testirana je i učinkovitost betulina u lečenju respiratornog sincicijalong virusa (RSV), koji može da izazove ozbiljne simptome prehlade i upalu pluća, kao i rak kože i moždane tumore, naročito kod dece. Kora breze se koristi i kod lečenja virusa herpesa, koji može izazvati herpes, polne infekcije, varičele, herpes zoster, infektivnu momonukleozu,  i smatra se da ima ulogu kod multiple skleroze i Kapošijevog sarkoma-raka koji je uzrokovao smrt mnogih obolelih od AIDS-a.  Tretmani lečenja upotrebom betulina su višestruko efikasniji od klasičnog načina lečenja herpesa. Jedinstvena biološka svojstva betulina i betulinske kiseline su se takođe pokazala dobrim u zaštiti jetre od toksičnih hemikalija i smanjivanju toksičnih efekata nastalih kao posledica hemoterapije i terapije zračenjem.

 

Indijanci su vekovima koristili koru breze  u čaju i drugim napitcima kao prirodni lek za lečenje stomačnih I intestinalnih tegoba, kao što su dijareja i dizenterija. Kora breze nema neželjene efekte na gastrointestinalni trakti poput aspirina, ustvari ona smiruje poremećaje u radu želuca. Koristi se kao apsorbent u slučajevima dijareje, naduvenosti, trovanja i gastrointensinalnih oboljenja sa povećanom koncentracijom kiseline. Tečni, biljni ekstrakti brezine kore uspešno deluju na čireve, i primenjuju se kod čireva na koži i kožnih oboljenja.

 

Kada se koristi lokalno kao mast, oblog i tonik, značajno pmaže kod modrica, opekotina, akni, ekcema, krvarenja desni, rana, pukotina na koži (čireva i rana) i psorijaze. Salicilati prolaze kroz kožu i ulaze u tkivo, da bi smanjili stvaranje prostaglandina, tako smanjujući bol i zapaljenje, i pomažući lečenje artritisa i reumatizma. Poseduje sposobnost detoksifikacije i pomaže uklanjanje toksina iz krvi, tako poboljšavajući opšte zdravstveno stanje i olakšava probleme kod upale zglobova. Kora breze se može koristiti za lečenje bolova uzrokovanih artritisom, bolom u leđima i manjim povredama. Često se koristi u sredstvima za pročišćavanje disajnih puteva, pošto može da pročisti sinuse, a kada se njome inhalira, postiče rad mozga. Kao rastvor za kosu, podstiče rast kose, ojačava koren kose i sprečava pojavu peruti.

 

Brezina kora se ponaša kao blagi,  biljni sedative i stoga može da pomogne u lečenju nesanice kao i da pomogne da se lakše i brže zaspi.

 

 

 

 

 

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad. Društvo LIORA - Novi Sad se ne ukvarja z prodajo. Ne prodaja niti reklamira ničesar. Ukvarja se izključno samo z informiranjem obolelih in nudi pomoč obolelim.