Hočkin

HOČKIN

Hočkinov limfom

¤  Pri Hočkinovem limfomu so običajno prisotne nenormalne celice, imenovane Reed-Sternbergove celice.
  
¤  Pogosti simptomi Hočkinovega limfoma: neboleče otekle bezgavke na vratu, pod pazduhami in v dimljah, nepojasnjeno povišana telesna temeratura, nepojasnjena izguba telesne teže, nočno potenje, nenehno srbenje po celem telesu, kašelj in zadihanost, splošna utrujenost in pomanjkanje energije.

 

Limfom je splošen izraz za raka, ki se razvije v limfatičnem sistemu. Razvije se, ko pride do napake v proizvodnji limfocitov, tipu belih krvnih celic, ki pomagajo v boju proti infekcijam. To povzroči nenormalne celice, ki postanejo rakave.

¤  Tako kot normalni limfociti tudi rakavi lahko zrastejo v različnih delih telesa: v bezgavkah, vranici, kostnem mozgu, krvi in tudi v drugih organih.

¤  Obstaja 35 različnih tipov limfoma, ki jih je registrirala Svetovna zdravstvena organizacija, ki razvršča limfome. Obstaja pet podtipov Hodgkinovega limfoma, ostalih trideset pa spada med ne-Hočkinove limfome.

¤  Hočkinov limfom je redka vrsta raka medtem, ko je ne-Hodgkin limfom bolj pogost.

¤  Limfom je eno najhitrje naraščajočih malignih obolenj. 

¤  Točen vzrok limfoma je neznan. Nekaj vrst limfoma je ozdravljivih, ostali pa žal ne.

KAJ JE LIMFATIČNI SISTEM?

¤  Limfatični sistem je prostrano omrežje žil, podobnih krvnim žilam, ki se razveja v vsa tkiva v telesu. Žile vsebujejo limfo, brezbarvno, vodeno tekočino, ki prenaša bele krvne celice (limfocite). Limfociti so del našega telesnega imunskega sistema in se borijo proti infekcijam in raku.

¤  Limfna tekočina vsebuje beljakovine in maščobe ter limfocite, ki tečejo skozi limfatični sistem. Bezgavke imajo vlogo filtrov, ki čistijo limfno tekočino, odstranjujejo bakterije, viruse in druge tujke.

¤  Obstajata dve glavni vrsti limfocitov: B-celični in T-celični. B-celični pomagajo ščititi telo pred bakterijami tako, da proizvajajo protitelesa, ki jih napadajo in uničujejo. T-celični pa  pomagajo telesu v boju proti virusnim okužbam ter uničujejo nenormalne ali rakave celice.

Hodgkinov limfom (HL) je redkejša oblika limfoma, za katerega so značilne Reed-Sternbergove celice in Hodgkinove celice. Zbolevajo predvsem mlajši bolniki do 35. leta starosti in starejši od 60 let. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo okrog 60 novih bolnikov s HL. Prognoza bolezni je dobra, večino bolnikov s HL pozdravijo.

Ne-Hodgkinov limfom (NHL) vsi ostali limfomi spadajo v skupino NHL. Obstaja več kot 30 vrst NHL, ki jih glede na hitrost rasti tumorja v grobem razvrščajo v agresivne ali visoko maligne ter indolentne ali nizko maligne NHL. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo okrog 250  novih bolnikov z NHL.

Ne-Hodgkinov limfom se deli na indolentnega, kjer se bolezen razvija počasi in poteka vrsto let. Zaradi odsotnosti simptomov bolezen velikokrat odkrijejo ob naključnem zdravniškem pregledu in je pri večini bolnikov ob odkritju že v napredovalem stadiju. Tako razširjena bolezen je praviloma neozdravljiva, vendar pa se bolniki na zdravljenje, ko le to postane potrebno, ponavadi dobro odzovejo in dosežejo dolgotrajna obdobja kakovostnega življenja brez znakov bolezni.
Obstaja pa tudi agresivni NHL, ki ga označuje hiter potek in širjenje bolezni s kliničnimi težavami, zato jih je potrebno pričeti zdraviti takoj, ko so opravljene vse potrebne preiskave. Cilj zdravljenja teh bolnikov je ozdravitev, ki pa je odvisna od tipa limfoma, splošnega stanja bolnika in razširjenosti bolezni ob postavitvi diagnoze. Za te bolnike je dolgoročna napoved, ki zadeva ozdravitev, boljša: od 40 do 85 % bolnikov z agresivnim NHL doseže popolno remisijo bolezni, odvisno od napovednih dejavnikov, mnoge med njimi pa povsem pozdravimo.  

 

 

 

 

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad. Društvo LIORA - Novi Sad se ne ukvarja z prodajo. Ne prodaja niti reklamira ničesar. Ukvarja se izključno samo z informiranjem obolelih in nudi pomoč obolelim.