Kaj je rak v medicini ?

{caption}

cancer-cells-541954_1920Rak je splošno ime za obsežno skupino bolezni, katerih glavna značilnost je nenadzorovana rast spremenjenih, rakastih celic. Medicina je vsako obolenje poimenovala, čeprav gre za isto skupino obolenja, le manifestira se na različnih organih, ima različne oblike mutiranih celic in raste z različno hitrostjo, vzrok pa je vsem podoben.

Človeško telo je zgrajeno iz različnih tipov celic, ki rastejo in se delijo le takrat, ko organizem to potrebuje. Ker je življenjska doba večine celic omejena, je celična delitev, s katero nastajajo nove celice, nujna za obnavljanje tkiv in za ohranitev zdravega organizma. Včasih pa lahko zaradi različnih vzrokov pride do prekomerne delitve in kopičenja celic, kar pomeni nastanek rakaste "gmote". Benigni tumorji so tumorji, grajeni iz na pol mutiranih celic in imajo le delno sposobnost rasti. Če jih odstranimo z operacijo, se ponovijo redkeje, kot maligni tumorji.

hopeBenigni tumorji se redko razširijo v druge dele telesa in ne ogrožajo življenja, vendar jih je potrebno obravnavati in tretirati kot rakaste tvorbe in se jih znebiti. Maligni tumorji so rakaste tvorbe, grajene iz mutiranih celic, ki se hitreje delijo, razraščajo, selijo po telesu in ponovno vračajo. Takšne celice se vraščajo v okoliška tkiva, jih kvarijo in pritiskajo nanje.

Pogosto prodrejo tudi v mezgovnice in žile, limfni in krvni obtok pa jih razneseta v oddaljene organe, kjer se tvorijo novi tumorji, t.i. zasevki ali metastaze. Rak se lahko pojavi v katerem koli delu telesa in v vseh starostih. Obstajajo številni različni tipi raka.

 

Pri tem klasična uradndna-1020670_1920a medicina loči štiri široke kategorije raka:

• Karcinomi so maligni tumorji, ki zrastejo iz epitelnih celic (celic vrhnjice), ki gradijo večino telesnih organov. V kategorijo karcinomov uvrščamo okrog 80 % vseh rakov.

• Sarkomi so maligni tumorji, ki zrastejo iz celic opornih tkiv in se pojavljajo zlasti v vezivu, maščevju, kosteh in hrustancu.

• Levkemije so rakaste bolezni krvi in krvotvornih organov. V nasprotju z večino drugih rakov, se navadno ne pojavljajo v obliki bul ali zatrdlin.

• Limfomi so rakaste bolezni limfnega sistema, ki ga v telesu tvori omrežje mezgovnic in bezgavk. Limfni sistem deluje kot nekakšen filter, ki preprečuje, da bi telesu nevarne snovi (npr. mikroorganizmi) vdrle v krvni obtok.

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad. Društvo LIORA - Novi Sad se ne ukvarja z prodajo. Ne prodaja niti reklamira ničesar. Ukvarja se izključno samo z informiranjem obolelih in nudi pomoč obolelim.