ISHRANA TOKOM LEČENJA

Veganska ili vegetarijanska ishrana (po vašem izboru). Preporučujem vegetarijansku sa nekoliko izuzetaka. Ako je potrebno, vaša netolerancija je prilagođena određenoj hrani. Prvo pravilo je "jesti hranu koja je organski proizvedena". Nekoliko puta nedeljno (svaki dan ako želite) koristite morske i rečne ribe (girice, sardele, papaline, skušu), morske plodove ili divlju rečnu ribu (ne gajenu). Jedite organska jaja, maslac, kefir, surutku (druge mlečne proizvode NE koristite) poželjno je da koristite kozje mlečne proizvode. Ako ste vegan, možete ih zameniti veganskom ishranom. Umereno unosite ugljene hidrate ( braon, crni, crveni pirinač ili pirinač sa ljuskom, hleb, krompir ...) samo hleb i testenine od belog brašna nemojte da unosite  zato što sadrže gluten.  Veštačke šećere, beli šećer i šećer od šećerne trske ne koristite. Možete umereno jesti voće, med, agava sirup, šećer od kokosa, ksilitol (ne preterujte). Što više povrća, pasulj, grašak, brokoli, karfiol, spanać, kelj, šargarepa... sve vrste orahasog suvog voća osim kikirikija. Svakog jutra možete napraviti piće: limunadu od kurkume, maslinovog ulja (2 dcl organske limunade sa limunovom korom + 1 kašika maslinovog ulja +1 kašičica organske kurkume), možete piti i sok od organske trave spelte. Poželjno je da  koristite do 3 pune kašičice kurkume za antiupalno i antimikrobno dejstvo. U ishranu uključite što veći broj organski proizvedenih,  hladno ceđenih jestivih ulja: jestivo ulje konoplje, crni kim, 1 kašičicu ricinusovog ulja, maslinovo ulje, ulje semena lana, ulje od oraha, organsko suncokretovo ulje, kokosovo ulje, domaće organsko jabukovo sirće, kao i do max 10 suvih koštica kajsije na dan.
U postupku lečenja izbegavajte meso, prerađene mesne proizvode i konzervirane mesne proizvode. I uopšte sve konzervirane hrane. Nemojte piti gazirana pića, industrijski proizvedene sokove. Pijte eko voćne sokove ili cedite eko voće u sokovniku. Prihvatite organsku hranu. Kupujte i naručujte hranu od poljoprivrednika koji imaju organski sertifikat u organskim pijacama i organskim prodavnicama i velikim prodavnicama na odelenjima za eko hranu.
Pravilo kod ishrane je da se ugljeni hidrati / šećeri ne mešaju sa proteinima u jednom obroku. Dakle, nezavisna potrošnja proteina, masti i povrća. I nezavisna potrošnja ugljenih hidrata, šećera, povrća i masti. U međuvremenu, između jedne i druge grupe od 3 do 4 sata pauze (telo nije u stanju da razgradi sve vrste hrane odjednom, jer ne može da proizvede dovoljno raznih enzima i mešanjem ne vari hranu i ne razlaže u crevima, gde se akumuliraju štetni mikroorganizmi). Tokom obroka i 1 sat posle jela ne pijte tečnost, osim jedna čašica rakije ili čašu crnog vina (kako ne biste razređivali želudačnu kiselinu, koja je potrebna za razgradnju hrane).
Budite svesni da kroz zdravu organsku hranu, održavate pozitivne bakterije u stomaku, koje zapravo održavaju vaš imuni sistem. Uz loše proizvode prehrambene industrije možete stvoriti loše bakterije, gljivice i parazite.  Ukoliko te loše bakterije nadjačaju dobre bakterije, izazivaju bolesti i pad imunog sistema, izazivajući time i rak.
Dakle, ozbiljno shvatite svoju ishranu. Čak i posle lečenja, nastavite sa održavanjem zdrave hrane. Pokušajte da zdrave navike u ishrani prenesete na čitavu porodicu, jer će to pomoći svima i sprečiće bolesti i kod ostalih članova porodice.

 

 

 

 

Vlasnik i urednik internet strane www.cansave.org. kao i pravno odgovorno lice za sadržaj internet strane www. cansave.org je međunarodno društvo LIORA - Novi Sad. Udruženje LIORA - Novi Sad se ne bavi prodajom. Ne prodaje niti  reklamira proizvode. Bavi se isključivo informisanjem obolelih osoba i nudi im pomoć u tom smislu.