LASERSKO TESTIRANJE UNOSA KISEONIKA U ĆELIJE I KVALITETA ERITROCITA

Eritrociti su ćelije koje prenose većinu kiseonika u telu, do svih ćelija.Zdravi eritrociti su okrugli, imaju lepo vidljivo jezgro,nemaju mikroorganizme u sebi i nisu slepljeni jedni uzdruge.

Ako eritrociti nisu takvi smanjuje se procenat prenosivosti kiseonika. Nastupa glad ćelije, jer se sa smanjenjem kiseonika u ćelijama smanjuje i aerobno sagorevanje i proizvodnja energije u ćelijama.

 

 

 

Bolesno telo se prilagođava i to može trajati neko vreme - prilagođava se
da funkcioniše sa manje kiseonika,posledično sa manje energije, a nakon dužeg vremenskog perioda javlja se bolest. Nije presudna količina eritrocita,već njihov kvalitet.

Ponekad krvna slika pokazuje da osoba ima dovoljno crvenih krvnih zrnaca jer tako pokazuju laboratorijski aparati. Niko, međutim, ne gleda na tačan oblik isposobnost prenosa kiseonika, što je zapravo najvažnije.
Uz novi laser, vrlo je lako odrediti stanje i kvalitet eritrocita kao i sposobnost za prenos kiseionika kroz ćelije u telu, bez ulaska u telo.

 

 

 

 

 

 

 

Šta su antioksidanti a šta prosti radikali?

Antioksidanti su supstance koje svojim prisustvom inhibiraju oksidacione procese, odnosno procese u kojima kao nusproizvod kreiraju slobodne radikale. U ljudskom organizmu uglavnom nastaju kao sporedni proizvodi metabolizma kiseonika (tzv. ćelijskog disanja). Iako je kiseonik  od vitalnog značaja za nas, može istovremeno u telu da deluje kao veoma reaktivni molekul, tako da naše telo ima dosta mehanizama koji sprečavaju da u telu nastane previše slobodnih radikala. To je naime zbog svoje reaktivnosti okidač brojnih neželjenih hemijskih reakcija koje  mogu oštetiti ćelije. To može biti jedan od uzroka mnogih bolesti, kao što su kancerogene formacije, moždani udar, dijabetes i inflamatorne bolesti (npr Artritis.). Istovremeno to ubrzava starenje organizma.


Naše telo se relativno dobro štiti od slobodnih radikala u normalnim uslovima. Povrede u ćelijama se još povremeno pojavljuju, ali postoji čitav niz odbrambenih mehanizama koji oštećene ćelije bezbedno odlažu i recikliraju. Do povećanje broja slobodnih radikala dolazi prvenstveno kada je naše telo pod stresom. To može biti psihički ili fizički stres. Pored ove pomenute odbrane, antioksidanti takođe u telu stvaraju niz jedinjenja koja uzimamo sa hranom. Kao antioksidant u telu deluje vitamina C (askorbinska kiselina) i E i karoten (pobvrće narandžaste boje) koje naše telo samo pretvori u vitamin A. Iako je na lestvici Oracle najjači antioksidant ruske gljive Čage (prah ili tečnost, koja je skoro čisto crne boje, jer ako nije crna onda to nije dobro). I Dihidrokvercentin - Takifolin / Reabilar, koji je proizvod severnog sibirskog ariša. Jedan gram Cage -a  ima 32.000 jedinica Reabilara/ taksifolin čistoće 98% ili više) od 64.000 jedinica antioksidativne Oracle. Na primer, jedan gram vitamina C ima oko 3.000 jedinica.
Ulogu antioksidanata u sprečavanju bolesti je teško proceniti, jer je u epidemiološkim studijama njihovu ulogu gotovo nemoguće razlikovati od uloge vitaminima i drugih korisnih jedinjenja prisutnih u voću i povrću. A neke intrvencijske studije i pre njih veliki broj laboratorijskih istraživanja su pokazala da redovna konzumacija biljnih antioksidanata smanjuje potencijal oksidativnog oštećenje ćelija i tako smanjuje rizik od određenih bolesti.

 

Namirnice  sa najvećim procentom antioksidanata

Namirnica

Veličina porcije

Celokupna antioksidativna sposobnost/veličina porcije

Dihidrokvercetin (taksifolin/ reabilar)

1 gram        

64000

Ruska Goga Čaga

1 gram            

32000

Divlje borovnice

1 čaša

13727

Crveni pasulj  ("Red kidney beans")

½ čaše sušenog pasulja

13259

Pasulj pinto

½ čaše sušenog pasulja

11864

Borovnice

1 čaša

9091

Brusnice

1 čaša

8983

Artičoke

1 čaša skuvanih artičoka

7904

Kupine

1 čaša

7701

Šljive

½ čaša

7701

Maline

1 čaša

6058

Jagode

1 čaša

5938

Crvena jabuka

1 jabuka

5900

Višnje

1 čaša

4873

 

Polifenoli

Polifenoli su grupa molekula sa više fenolnih prstenova koji su prirodno prisutni u skoro svim biljnim vrstama (npr. i u nekim vrstama insekata). Polifenoli su, naravno, najzastupljeniji oblik antioksidanata i često su deo našeg menija, jer se u velikim količinama nalaze u voću i povrću, kao i zelenom i crnom čaju, kafi, čokoladi, crnom vinu, maslinama i maslinovom ulju, orasima i nekim začinima. Antioksidant efekti polifenola su u poslednjih nekoliko godina predmet brojnih studija koje su pokazale svoj pozitivan uticaj na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, raka i osteoporoze, ali najnovije studije pominju zaštitni efekat protiv neurodegenerativnih bolesti (npr. Alchajmerove bolesti) i dijabetesa. Pošto većina dosadašnjih studija efekat polifenola istražuje samo na laboratorijskim životinjama, uticaj polifenola kod ljudi još nije dovoljno istražen ali Svetska zdravstvena organizacije (SZO) svrstava polifenole među namirnice koje smanjuju rizik od razvoja gore pomenutih bolesti.

Među neke od najpoznatijih polifenola spadaju:

  • antociani - obojeni pigmenti, koji se u velikim količinama nalaze u borovnici, kupinama, malinama, belom luku, crnim ribizlama i crvenom kupusu
  • izoflavoni – prisutni pre svega u soji i proizvodima od soje
  • resveratrol – nalaze se u grožđu i crvenom vinu
  • katehini – prisutni u pravom čaju i kakau
  • kurkumin –žuti pigment, nalazi se u kurkumi

 

 

 

 

Vlasnik i urednik internet strane www.cansave.org. kao i pravno odgovorno lice za sadržaj internet strane www. cansave.org je međunarodno društvo LIORA - Novi Sad.