Sarkom

Sarkom

Sarkom nastane iz kosti, hrustanca, maščobe, mišic, krvnih žil ali drugih vezivnih tkiv.
Leukemija je rak, ki vznikne v tkivih iz katerih nastanejo krvne celice, kot je n.pr. kostni mozeg. Zaradi nenadzorovane tvorbe krvnih celic je njihovo število v krvi nenormalno visoko.
Limfomi in multipli mielom so raki, ki nastanejo iz celic imunskega sistema.

Sarkomi ali maligni mezenhimski tumorji so redki raki. Čeprav  mezenhimska tkiva (mehka tkiva in kosti) obsegajo tri četrtine mase telesa, predstavljajo tumorji teh tkiv le približno 1 % vseh malignih tumorjev odraslih in približno 15 % vseh malignih tumorjev otrok. V osnovi jih delimo na mehkotkivne in kostne, v nekaterih primerih se pojavljajo tudi v področju sečil in spolovil (urogenitalni trakt) in v področju želodca in črevesa (gastrointestinalni trakt).

Vzrok nastanka večine sarkomov ni poznan. Nevarnostni dejavniki za nastanek sarkomov so: izpostavljenost nekaterim kemikalijam (vinilklorid, arzen), predhodno obsevanje, kronično draženje, prejšnje poškodbe (brazgotine, opekline), imunska oslabelost (imunokomprimitiranost), nevrofibromatoza (dedna bolezen z motnjami razvoja živčevja, mišic, kosti, kože) in Pagetova bolezen kosti. Manjši del sarkomov nastane v sklopu genetskih sindromov. 

 

Sarkomi se najpogosteje kažejo kot različno dolgo rastoča neboleča oteklina, ki je bolj ali manj dobro omejena. 

Diagnostiko sumljive spremembe začnemo z aspiracijsko tankoigelno punkcijo, bodisi slepo pri dobro tipnih povrnjih tumorjih bodisi pod nadzorom UZ ali CT pri globlje ležečih tumorjih. 

Sarkome zdravimo s kirurškimi metodami, z obsevanjem in s sistemskim zdravljenjem, bodisi posamezno ali v kombinaciji naštetih metod. Glavni način zdravljenja večine sarkomov je kirurgija, izjema sta osteosarkom in Ewingov sarkom/PNET, kjer je osnovna metoda zdravljenja sistemsko zdravljenje.

Sarkomi so maligni tumorji, ki izvirajo iz mehkih tkiv, kosti ali strome visceralnih organov. So redki tumorji različnih histoloških tipov, ki jih v grobem razdelimo v 3 skupine: 
-    sarkomi mehkih tkiv(v nadaljevanju SMT), 
-    kostni sarkomi ( osteosarkom in Ewingov sarkom), 
-    gastrointestinalni stromalni tumorji(GIST).

 

 

 

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad. Društvo LIORA - Novi Sad se ne ukvarja z prodajo. Ne prodaja niti reklamira ničesar. Ukvarja se izključno samo z informiranjem obolelih in nudi pomoč obolelim.