TERMO TERAPIJA - HIPERTERMIJA

Termo terapija pri zdravljenju raka


Hipertermija je po navadi definirana kot telesna temperatura, ki je višja od običajne.Veliko zvišano telesno temperaturo pogosto povzročijo bolezni, kot so vročina ali toplotniudar (šok).Toda hipertermija se lahko nanaša tudi na toplotno zdravljenje (termo terapija).Gre za skrbno nadzorovano uporabo toplote v medicinske namene.V tem članku se bomo osredotočili na to, kako se toplota uporablja v primeru raka.
Ko so celice v telesu izpostavljene temperaturam višjim od običajnih, se v njih pojavijo spremembe. Te spremembe lahko povzročijo, da so celice bolj dovzetne za druga medicinska zdravljenja, kot so radioterapija ali kemoterapija.Zelo visoke temperature lahko tudi neposredno ubijejo rakove celice (toplotna ablacija), vendar lahko tudi poškodujejo ali ubijejo tako normalne celice kot tkiva.Zaradi tega hipertermijo treba skrbno nadzorovati in je morajo opraviti zdravniki ali strokovno osebje, ki imajo izkušnje v njeni uporabi.
Obstoječi instrumenti lahko natančno dosežejo potrebno količino toplote, hipertermija pa se uporablja (ali pa se preuči za uporabo) proti številnim vrstam raka.

Kako se termo terapija uporablja pri  raku?
Zdravljenje je lahko lokalno, regionalno ali termo terapija celotnega telesa, odvisno od prostornine območja, ki ga je treba zdraviti.


Lokalna termo terapija
Lokalna termo terapija se uporablja za ogrevanje majhne površine, kot je tumor.Zelo visoke temperature se uporabljajo za uničenje rakavih celic in uničenje okoliških krvnih žil.Pravzaprav one "kuhajo" območje, ki je izpostavljeno toploti. Kar se tiče tega "kuhanja", če je večja temperatura in izpostavljenost, večji je učinek v notranjosti tkiva.Termična ablacija vključuje zdravljenje, pri katerem zelo visoke temperature povzročajo nepopravljivo škodo celicam, medtem ko manjše povišanje temperature povzroči blago hipertermijo.Radijski valovi, mikrovalovi, ultrazvočni valovi in drugi obliki energije se lahko uporabljajo za ogrevanje določenih območij.Pri uporabi ultrazvoka se ta tehnika imenuje ultrazvok, usmerjen v visoko intenzivnost, ali HIFU, ki se včasih imenuje le osredotočen ultrazvok.
Toplota se lahko uporablja na različne načine:
• Visoki energijski valovi so usmerjeni na tumor, ki se nahaja blizu površine telesa iz stroja, ki je zunaj telesa.
• Tanka igla ali sonda se namesti neposredno v tumor. Konica sonde sprošča energijo, ki ogreje tkivo okoli nje.

Radio frekvenčnaablacija (RFA): To je verjetno najpogosteje uporabljena vrsta toplotne ablacije. RFA uporablja visoke radijske valove za zdravljenja z energijo.Tanka iglična sonda je na kratko vstavljena v tumor, običajno približno 10 do 30 minut. Sondo se prevodi na določeno lokacijo z ultrazvokom, MRI ali CT skeniranjem.Konica sonde oddaja visokofrekvenčni tok, ki ustvarja zelo visoko toploto in uničuje celice znotraj določenega območja.Mrtve celice niso odstranjene, postanejo brazgotine in se kopičijo skozi čas.
RFA se najpogosteje uporablja za zdravljenje tumorjev, ki jih ni mogoče odstraniti s kirurškim posegom ali pri bolnikih, ki ne morejo biti izpostavljeni stresukirurškega posega.Po navadi se izvaja kot ambulantno zdravljenje.RFA se lahko ponovi pri tumorjih, ki se ponovno pojavijo ali začnejo rasti.Uporablja se lahko tudi z drugimi zdravljenji, kot so kirurška, radioterapija, kemoterapija, infundiranjejetrne arterije, ablacijo z alkoholom ali kemoterapijo.
RFA se lahko uporablja za zdravljenje tumorjev z velikostjo do približno 5 cm.Najpogosteje se uporablja za zdravljenje tumorjev v jetrih, ledvicah in pljučih ter se preučuje tudi za uporabo v drugih delih telesa.Dolgoročni rezultati po zdravljenju z RFA še niso znani, vendar so zgodnji rezultati spodbudni.

Regionalna termo terapija


V regionalni termo terapiji se del telesa, kot je organ, okončina ali telesna votlina (votli prostor znotraj telesa) greje.Temperatura ni dovolj visoka, da neposredno uniči rakave celice. Običajno je kombinirana s kemoterapijo ali radioterapijo.
Pri enem pristopu, imenovanem regionalna perfuzija ali perfuzija izolacije, je oskrba določenega dela telesa s krvjo ločena od preostanka krvnega obtoka.Kri iz tega dela telesa se črpa v grelno napravo in nato se črpa nazaj v območje, da ga ogreje.Kemoterapijo lahko injiciramo istočasno. Ta tehnika se preučuje kot zdravljenje nekaterih vrst raka v rokah ali nogah, kot so sarkomi in melanomi.
Druga tehnika za uporabo hipertermije se lahko uporablja v povezavi s kirurškim posegom za zdravljenje raka v peritoneju (prostor v telesu, ki vsebuje črevesje in druge prebavne organe).Med operacijo ogrevana kemoterapevtska zdravila krožijo skozi peritonealno votlino.To se imenuje kontinuirana hipertermičnaperitonealnaperfuzija (CHPP), znana tudi kot hipertermičnaintraperitonealna kemoterapija (HIPEC).V nekaterih študijah se je ta postopek zdel koristen pri zdravljenju določenih vrst raka, vendar še vedno ni jasno, ali je boljši od drugih vrst zdravljenja.
Druga izmed tehnik regionalne termo terapije je termo terapija globokega tkiva.Ta postopek uporablja naprave, ki so nameščene na površini telesa ali telesne votline in proizvajajo visokoenergetske valove, usmerjene na določeno področje.Te naprave proizvajajo radio frekvenčno ali mikrovalovno energijo za ogrevanje območja, ki se zdravi.

Termo terapija celotnega telesa


Zdravljenje celotnega telesa se proučuje kot način za izboljšanje učinka kemoterapije pri zdravljenju širjenja raka (metastatski rak).Temperaturo telesa se lahko poveča z uporabo ogrevalnih odej, potopitvijo v toplo vodo (dajanje bolnikov v toplo vodo) ali termalnih komor (podobnih velikim inkubatorjem).Ljudje, ki uporabljajo celotno termo terapijo, včasih dobivajo sedativi (zdravilo, ki jim omogoča, da se počutijo mirni in zaspani) ali rahlo anestezijo.
Temperatura telesne mase se lahko poveča, kot da oseba ima vročina, in se to včasih imenuje kot hipertermija celega telesa.Raziskave so pokazale, da nekatere imunske celice lahko postanejo bolj aktivne v naslednjih nekaj urah, kot tudi da se v krvi zviša raven spojin, ki uničujejo celice.Nekateri raziskovalci uporabljajo višjo telesno temperaturo, okoli 41,5 ° C,  v kratkem času. Druge študije preučujejo termo terapijo in kemoterapijo, skupaj z drugimi zdravljenji, namenjenimi spodbujanju imunskega sistema posameznika za pomoč pri boju proti raku.

Za in protitermo terapije
Možni neželeni učinki termo terapije so odvisni od uporabljene tehnike in delov telesa, ki se zdravijo. Večina neželenih učinkov ne traja dolgo, nekateri pa so lahko resni.


Lokalna termo terapija


Lokalna termo terapija, kot je RFA, lahko uniči tumorje brez operacije.Znanstveniki se strinjajo, da deluje najbolje, kadar se obdelana površina zadržuje v določenem temperaturnem območju v določenem časovnem obdobju.Toda to ni vedno enostavno. Trenutno je težko natančno merjenje temperature v notranjosti tumorja.In ohranjanje območja na enaki temperaturi, brez vpliva na lokalna tkiva, je lahko zapleteno.Več dodati, da se nekatera telesna tkiva ne odzivajo enako na vročino kot druga - nekatera so bolj občutljivi kot druga.Na primer, možgani so zelo občutljivi na toploto, tudi pri nižjih temperaturah, ki se uporabljajo v termo terapiji celotnega telesa.
Zdravniki ugotavljajo boljše načine za spremljanje temperature na mestu zdravljenja.Majhne grelnike na koncih sond lahko postavite na obdelano površino, da zagotovite, da temperatura ostane znotraj želenega območja.Slikanje z magnetno resonanco (MRI) je nov način spremljanja temperature brez postavljanja sonde.

Neželeni učinki lokalne termo terapije
Lokalna termo terapija lahko povzroči bolečino na tem mestu, okužbe, krvavitve, krvne strdke, otekline, opekline, pretisne omote in poškodbe kože, mišice in živce v bližini obdelane površine.

Regionalnain termoterapija celotnega telesa


Glavna prednost regionalne ter celotne termo terapije je dejstvo, da podpira druge oblike zdravljenja raka.Zdravljenje rakavih celic pri temperaturi nad normalno omogoča lažje uničenje s sevanjem in določenimi kemoterapevtiki.Vendar pa je skrben nadzor temperature potreben s katero koli vrsto termo terapije.
Neželeni učinki regionalne intermo terapijecelotnega telesa
Neželeni učinki so odvisni od tega, kateri del telesa se zdravi in kako visoko se dvigne temperatura.Termo terapija celotnega telesa in regionalna termo terapija lahko povzročijo slabost, bruhanje in drisko.Resnejši, čeprav redki neželeni učinki so lahko težave s srcem, krvnim žilam in drugim pomembnim organoma.
Ker so regionalna termo terapija in termo terapija celotnega telesa pogosto povezane z drugimi načini zdravljenja raka, kot so kemoterapija in sevanja, neželene učinke zdravljenja lahko opazimo takoj ali kasneje.
Izkušnje, izboljšana tehnologija in napredna uporaba termo terapije so zmanjšali število neželenih učinkov. V večini primerov so težave, ki jih imajo ljudje z termo terapiji niso resne.

Prihodnost termo terapije
Termo terapija je način za izboljšanje zdravljenja raka, ki je obetaven, vendar je trenutno v glavnem eksperimentalna tehnika.Zahteva posebno opremo, pa tudi zdravnike ali strokovno osebo, ki so usposobljeni za njeno uporabo. Zato ni na voljo v vseh centrih za zdravljenje raka.Veliko kliničnih preskušanj termo terapije se izvaja za boljše razumevanje in izboljšanje te tehnike.Raziskovalci še naprej raziskujejo, kako naj se termo terapija najbolje uporablja z drugimi zdravili za zdravljenje raka, da bi izboljšali izid zdravljenja.
Raziskave prav tako iščejo načine za doseganje organov, ki so globlje, in drugih mest, ki jih trenutno ni mogoče zdraviti s termo terapijo. Sedanje študije menijo o tem, kako zdraviti več vrst raka, vključno z naslednjim:
•    Sečnega mehurja
•    Prsi
•    Materničnega vrata
•    Endometrija
•    Glave in vrata
•    Ezofagusa
•    Ledvice
•    Jetra
•    Pluča
•    Levkemije
•    Melanoma
•    Nevroblastomi
•    Jajčnika
•    Pankreasa
•    Prostate
•    Sarkoma (raka mehkega tkiva)
•    Ščitnice

 

 

 

 


Termo terapija
Razvoj in koristi sodobne toplotne terapije

od stare Grčije do Japonske in evropske hiper termične onkologije

Termo terapija, znana tudi kot toplotna terapija, je učinkovita v boju in odpravljanju bolezni; sega stoletja nazaj na stare Grke, Rimljane in Egipčane, pa tudi v starodavne civilizacije v Indiji, na Kitajskem in v Skandinaviji.

Termalna terapija se je hitro razvijala, saj je nastala v teh starodavnih časih. Vroča voda, pare, ogrevani rezila in toksini so bili prvotno uporabljeni. Sodobna termo terapija zdaj uporablja usmerjeno infrardečo (FIR) toploto. Daljinska infrardeča medicinska naprava proizvaja toplotno energijo, ki izžareva neposredno proti telesu, in razdalja med njim in ciljnim telesom je zelo majhna, ker izgubi več na intenzivnosti, če se nahaja dalj od telesa.Toplota potuje naravnost in na splošno prodre v globino od 2 do 6 cm (5-6,35 cm) in predstavlja popolnoma varno in naravno terapijo brez neželenih učinkov.

Čeprav je bilo že stoletja znano, da vročina pomaga telesu v boju, pa tudi pri odpravi bolezni - vključno z maligno celično dejavnostjo - na žalost, lahko rečemo da v ZDA navdušenost na to sodobno študijo boja proti raku, povezanem s to metodo naravnega zdravljenja, šibka in občasna.Alternativna zdravstvena skupnost in inovativni terapevtski onkologi so tisti, ki so zagotovili dostop do tega načina zdravljenja bolnikov po vsem svetu, zlasti v državah, kot so Nemčija v Evropi in Japonska v Aziji.
Termo terapija je pogosto kombinirana s konvencionalnimi protokoli za ciljanje raka - sarkomi, kožni tumorji in prsni koši, prostati, jajčniki, pljučni, želodčni in kožni tumorji.Temperatura tkiva raka se močno poveča z infrardečo toplotno energijo - približno 41,5 do 45 stopinj - da bi oslabili maligne celice.


Zgodovinatermo terapije:

Izvirna termo terapija je kombinacija dveh grških besed: hiper (vzpon) in termična (toplota) ter se nanaša na povečanje telesne temperature ali specifičnega tkiva, da dosežemo natančen terapevtski učinek.

Zdravljenje topotom v antiki.

Uporaba visoke temperature kot načina zdravljenja različnih bolezni je bila v starih časih pogosta v različnih kulturah.Predvsem toplota ima sveto značilnost in je povezana z zdravilno močjo Sonca.Zato se uporablja za zdravljenje lokalno obolelih delov človeškega telesa ali celega organizma. V ta namen se v vulkanskih jama uporabljajo vroča voda in pesek (blatne kopeli) iz naravnih termalnih virov ter vročega zraka in pare.

Prva znana uporaba toplotne terapije je povezana z egiptovskim prerokom z imenom Imhotep(2655-2600 pr. n. št.).Papirus Edvina Smita, približno od leta 1700 pr.n.št., ki je verjetno kopija tisočletnega starega besedila, omenja, da so stari Egipčani uporabili to ko so klicali- "Ognjeno vajo" (vroče lopatice in palice) za zdravljenje raka dojk.Ti protokoli so vključevali izgorevanje rakavih celic in niso imeli nobene zveze s povišano telesno temperaturo. Pomembno je omeniti, da sta bila tudi lokalna in sistemska termo terapija zelo priljubljena v starodavni Kitajski in Indiji.

V starodavni Grčiji in Rimu so mnogi zdravniki menili, da bi poznavanje tehnik za nadzor temperature človeškega telesa omogočilo zdravljenje vseh bolezni, vključno z rakom, čigava patologija je bila takrat znana in opisana.Na primer, grški filozof Parmenides (živi okrog 540 - približno 470 pr. n. št.) je bil globoko prepričan o učinkovitosti termo terapije, kar se odraža v njegovih besedah: "Daj mi moč, da proizvedem vročino in z njo pozdravim vse bolezni".

Ta odnos je delil Hippocrates (460-70 pr. n. št.), grški filozof in znanstvenik, ki se šteje za "očeta medicine".Trdil je, da je bolezen neozdravljiva, če jo ne moremo pozdraviti s toploto. Poleg tega je Hippocrates uspešno uporabil toploto za diagnosticiranje tumorjev dojk.Njegova medicinska praksa je temeljila na filozofiji antične Grčije, ki je pripisal ognju najvišji stopnji inteligence in svobode. Termo terapija je bila priporočljiva po neuspešnih testih z invazivnimi metodami in ko znana zdravila in druge metode niso pomagale.To prepričanje ponazarjajo Hipokratove besede: "Kaj zdravila ne pozdravijo, kopje bo, kaj kopje ne pozdravi, ogenj bo."

Vero v zdravilni učinek povišane temperature je delila tudi Celzus (približno 25 BC-45N), rimski avtor prve medicinske razprave o medicini "De Medicina" in RufusEfesus, grški zdravnik, ki je živel pri prehodu iz 1. v 2. stoletje . Celzus opisuje vroče kopeli kot sredstvo za zdravljenje različnih bolezni.

V 19. stoletju so nemški zdravniki opazovali regresijo sarkoma pri bolnikih, ki so zaradi nalezljivih bolezni imeli dolgotrajne visoke temperature.V New Yorku je William Coley, ugledni onkolog v tistem času, uporabil imuno terapevtske toksine, ki jih je proizvedlo nemško farmacevtsko podjetje, znane kot Coleyovi toksini, da bi povzročile povišano temperaturo (hipertermijo), in v številnih prijavljenih primerih številne vrste raka so bile  uspešno napadene, od 1893 do 1963.Tako je znova pokazal, kar je bilo že stoletja znano, da se  vročina od 30 minut do nekaj ur lahko uporablja v zdravljenju raka in drugih bolezni.Treba je opozoriti, da so konvencionalna medicinska ustanova, vključno z razvojem sevanja in kemoterapije, iz različnih razlogov, v tistem času, bile zelo kritične in ostre nasprotna tej metodi.
-  Vir: William ColeyReview, Post GraduateMedicalJournal: pmj.bmj.com/content/79/938/672.full
V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so nekateri raziskovalci potrdili, da so rakave celice bolj občutljive na toploto kot zdrave celice. V Združenih državah je hegemonija treh uradnih modalitet - kirurgije, sevanja in kemoterapije - trajala do sedemdesetih let, ko je bila termo terapija odstranjena iz črne liste ACS (seznam nejasnih terapij).V poznih sedemdesetih in zgodnjih 80. letih je več zdravljenja pokazalo, da  toplotna terapija v kombinaciji s sevanjem ima boljše rezultate v primerjavi s samo radiacijsko terapijo.
- Vir: AGH Universityof Science andTechnology.

Od 3000 let p.n.e. do danes - EssentialFacts on theHistoryofHyperthermiapdf(Osnovna dejstva o zgodovini termo terapije)


Japonska, Kitajska in Nemčija:
V zadnjih 30 letih so japonski in kitajski raziskovalci opravili obsežne raziskave na področju infrardečega sevanja.Študija termo terapije na Japonskem se je začela s študijsko skupino Hyperthermia leta 1978. Leta 1984 je bilo ustanovljeno japonsko društvo za termo terapevtsko onkologijo (JSHO)."V primerjavi z drugimi državami Japonska ima  največje število medicinske opreme za termo terapijo, večina zdravnikov pa se imenuje in sodeluje pri tej vrsti terapije.Glavni razlogi za napredne raziskave termo terapije na Japonskem so razvoj odlične opreme za ogrevanje, visoko strokovno znanje o članstvu v JSHO, pomoč japonske vlade in zavarovanje za to obliko terapije. "- PubMed 8876910
Nemški zdravniki in terapevtski onkologi že več kot 70 let priporočajo in uporabljajo celotno telesno termo terapijo v boljših klinikah, ki že privabljajo bolnike in slavne osebe (FarrahFawcett je dokumentiral svoje potovanje) z vsega sveta.
Prednosti termo terapije so številne in impresivne.Raziskave s Švedske, Finske, Japonske, Kitajske in Nemčije navajajo številne pogoje, ki jih je mogoče uspešno pozdraviti.Ta seznam vključuje, vendar ni omejen na: artritis, akne, rak, poškodbe mehkih tkiv, menstrualne bolečine, ekcem, zgornje dihalne okužbe, celjenje ran, zlomljene kosti, Bellovo paralizo, nevrodermatitis, težave z GI, bolezni srca in ožilja, nosa in grla, kot je vneto grlo, kronično vnetje srednjega ušesa in okužbe.
Danes- Termo terapija celotnega telesa se ves čas preiskuje in modernizira, medtem ko se v svetu uporablja v boju proti raku, zlasti na klinikah za termo terapijo in onkologijo v Nemčiji.Objavljeni podatki po vsem svetu so pokazali izjemne rezultate in spremenili življenja.
ZDA- zaostaja pri izvajanju tega postopka, upoštevajoči je kot poskusno metodo, te nevarnem do  visoko dobičkonosnih, konvencionalnih protokoli predpisana mešanih koktejlov sintetičnih zdravil, skupaj s kemoterapijo in sevanjem (chemotherapyandradiation).
Svetovni uspeh v uporabi hipertermije proti rakavih tumorjev je zelo impresiven:
Klinika St. Georg v Nemčiji– (www.klinik-st-georg.de/e/therapies/hyperthermia/index.html)- uporablja termo terapevtsko onkologijo za povečanje permeabilnosti in občutljivosti tumorskih celic na kemoterapijo.Termo terapija je zelo subtilen, vendar zelo učinkovit protokol, in je eden od osnovnih elementov koncepta celostnega zdravljenja raka na St. John'sClinic. Georg. Med termo terapijo se tkivo segreva z različnimi tehnikami.


To ima za posledico da:
-celice raka so poškodovane in oslabljene.
- okrepljeni so imunski obrambni mehanizmi telesa.
Termo terapija se uporablja samostojno ali na priporočilo onkologa z Zahoda, ki jo uporabljajo skupaj s sevanjem ali kemoterapijo.Termo terapija se uspešno uporablja tudi pri post operativni oskrbi za sekundarno preprečevanje raka. Termo terapija lahko pozitivno vpliva na metastaze in tumorje, ki so neoperabilni ali odporni na druge protokole.

Več zasebnih klinik v Nemčijiponuja toplotno terapijo v boju proti raku, vključno s Termalnim centrom v Hannovru, kjer je napisano naslednje:
»Med termo terapijo celega telesa se celotno telo - razen glave - pregreje. V naši praksi uporabljamo infrardeče svetilke z vodnim filtrom in visoko vlažnostjo zraka, da ustvarimo toploto. Telo doseže temperaturo med 39,5 ° C in 40,5 ° C.
Naši pacienti so v posebej uporabnem, integriranem in zdravilnem okolju izpostavljeni celotnemu procesu termo terapije. Po pripravi od približno pol ure, dejanska terapija se začne z povišano temperaturo, ki traja približno dve uri in pol. Pacienti dobijo celovito oskrbo s spremljanjem njihovih telesnih funkcij med celotnim postopkom. Ayurvedski čaji za krepitev, naravne pijače so na voljo ves čas. Osvetlitev, sproščujoča glasba in občutljive barve v novih prostorih za uresničevanje imajo pomirjujoč učinek na um in telo.
Po fazi zdravljenja bolniki uživajo odmor v tem okolju, med katerim temperatura pade. Dobijo kisik za stabilizacijo in se lahko z meditacijo opomorejo. Strokovnjaki skrbijo za dobro bolnikovo stanje v celotnem postopku - in potem, saj zagotavlja telefonsko podporo za vsa vprašanja v zvezi s termo terapijo.
Iz naših izkušenj lahko rečemo, da je termo terapija celotnega telesa še posebej učinkovita pri neoperabilnih tumorjih in metastazah ter pri tumorjih, ki se pogosto ponavljajo. Vendar pa se uporablja tudi pri pojavu omejenih tumorjev.Uspešno smo uporabili termo terapijo celega telesa v našem zdravljenju raka dojke, sarkoma, tumorju kože, melanomu, metastazam v kosteh ter raku pljuč, želodca, trebušni slinavki, žolčniku in raku ledvic. "

Rak prostate - Maja 2000 je nemški raziskovalec poročal, da je pri 440 bolnik uporabljena eksperimentalna tehnika "sondo, vstavljeno v rektum, tako da se rakave celice v bližnji prostati lahko segrejejo in uničijo z ultrazvokom."
Poročilo navaja: "Nedavna študija je pokazala, da je skoraj 80% od 440 moških, ki so bili zdravljeni, imeli rezultate presejalnega testa ali biopsijskega testa brez ponovitve bolezni in skoraj vsi so imeli" čisto "biopsijo po drugem ultrazvočnem ultrazvočnem zdravljenju ali HIFU -u."- vir: www.webmd.com/prostate-cancer/news/20000505/prostate-tumors-ultrasound?page=2

Termo terapijska onkologija v Evropi - Skozi trideset let se onkologi v Evropi zbirajo, da razpravljajo o uporabi termo terapije pri zdravljenju raka in kako se ona dejanski izvaja.Dve najpomembnejše skupine so: Mednarodno klinično združenje za termo terapijo in Evropsko združenje za termo terapevtsko onkologijo (ESHO).
O ESHO-u:
"Cilj evropskega društva za termo terapijsko onkologijo je spodbujanje javnega interesa za javno korist, temeljne in uporabne raziskave v fiziki, inženirstvu, biološki in klinični znanosti, vse v zvezi z uporabo termo terapije pri zdravljenju raka.

Poleg tega družba želi olajšati vključevanje in izmenjavo informacij med različnimi disciplinami pri preučevanju bioloških učinkov toplote pri zdravljenju raka na ta način ali v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja raka.

Evropsko društvo za termo terapijsko onkologijo je bilo ustanovljeno leta 1987 v Angliji. Leta 1992 je bil registrirani sedež društva prenesen na Nizozemsko.

Člani uprave: G.C. van Rhoon(Nizozemska), M.R. Horsman (Danska), GJ. van Tienhoven (Nizozemska), O.J. Ott (Nemčija), T.L.M. ten Hagen (Nizozemska), V. Kouloulias (Grčija), S. Dall'Oglio (Italija), L.H. Lindner (Nemčija), M. Persson (Švedska)." - www.esho.info
Del povabila ESHO-a na 28. letno srečanje v Münchnu, Nemčija,2013:
"V zadnjih nekaj letih je področje klinične termo terapije postalo bolj dinamično. Rezultati študij faze II in III ter nova odkritja v osnovnih raziskavah so tesno vzpostavili termo terapijo kot izbirni protokol v kombinaciji s standardnimi onkološkimi režimi. "-Konferenca je potekala v Großhadern kliniki na Ludwig Maximilian univerzi v Münchnu termoterapiji, kje je termoterapija uporabljena v letu 1986.

InternationalJournalofThermotherapy - od leta 1985 do danes. Trenutno je to najpomembnejši časopis za termo terapijsko onkologijo.

Termo terapijski časopis.
InternationalJournal za termo terapijo je uradna revija Društva za Termalno medicino, Evropskega združenja za onkologijo in japonske družbe za termo terapijsko medicino.

Onkotermija, razvita v Nemčiji, izhaja iz termo terapije. Onkotermija je madžarski izum iz leta 1988, povezan z bioelektričnimi idejami za odkrivanje vitamina C, madžarskega Nobelovega nagrajenca Alberta Szentgyorgyja.Nemški, madžarski in japonski znanstveniki in inženirji so se združili za raziskave in razvoj ter distribucijo te metode po vsem svetu. Znani kot skupina Onkoterm, imajo mednarodne simpozije v Evropi in imajo na voljo številne publikacije za osebne raziskave.

Klinični testi termalne terapije:

"V študiji, objavljeni v JournalofClinicalOncology maja 2005, je Theodore De Weese, radiološki onkolog na Univerzi Johns Hopkins, ugotovil, da toplotna terapija  lahko poveča učinek sevanja.Raziskovalci so spremljali 109 bolnikov obolelih s površinskimi tumorji, kot so tiste na lasišču, vratu in prsi. Polovica bolnikov je imela le sevanja, druga polovica pa seveda s termo terapijo dvakrat na teden.
Po nekaj mesecih so raziskovalci ugotovili, da približno dve tretjini bolnikov v terapevtski skupini niso pokazali nobenih preostalih znakov raka.Nasprotno, samo 42 odstotkov bolnikov, ki so imeli samo sevanje, je reagiralo. "- www.sciencenews.org/articles/20061014/bob10.asp

PubMed vsebuje številne medicinske navedbe o termo terapiji s celega sveta. To je le eden od njih s poreklom iz Nizozemske od leta 2002:

Ogrevanje pacientov: obetavna metoda zdravljenja?
Erasmusov medicinski center za rak Daniel den Hoed, oddelek za radiacijo in onkologijo, enota za termoterapijo, Rotterdam, Nizozemska, [email protected].azr.nl
Povzetek
Obstaja jasen razlog za uporabo termo terapije pri zdravljenju raka. Terapija pri temperaturi med 40 in 44 stopinj Celzija je citotoksična za celice v okolju z nizko O2 in nizko pH, tumorsko specifične razmere, zaradi nezadostne perfuzije v krvi.V takih razmerah sevanje ni preveč učinkovito in sistematično dajana citotoksična sredstva bodo dosegla te dele pri nižji koncentraciji kot pri dobro utrjenih delih.Zato bo termo terapija poleg sevanja ali kemoterapije bistveno izboljšala učinek pri zdravljenju. Nato so učinki radioterapije in mnogih zdravil ojačeni pri povišanih temperaturah.Termoterapija je mogoče uporabiti z več metodami: lokalno termo terapijo z zunanjimi ali notranjimi viri energije, regionalno termo terapijo s pretokom krvipo organih ali okončin ali namakanje telesnih votlin in termo terapijo celotnega telesa.Sama uporaba termo terapije je povzročila celoten odziv 13%. Klinična vrednost termo terapije kot dodatek drugim zdravljenjem je prikazana v posameznih študijah. Znatno izboljšanje klinične slike se je pojavilo pri tumorjih glave in vratu, prsih, možganih, sečnem mehurju, maternici, pljučih požiralnika, trebuhu in vagini ter melanomu.Termo terapija kot dodatna terapija je bolnikom omogočila boljše odzivanje, pripomogla k boljšemu nadzoru tumorjev, zagotavljala boljše paliativne učinke in povečala preživetje. Lahko rečemo, da se v kombinaciji z radioterapijo stopnja strupenosti ne poveča.Ali se bo toksičnost kemoterapije povečala, je odvisno od vrstnega reda dajanja zdravila in tkiva, ki se segreva.Toksičnosti, povzročene s terapijo, ni mogoče vedno izogniti, vendar je običajno v mejah. Nedavna raziskava vključuje izboljšanje tehnik ogrevanja in termo terapije, razvoj načrtovanega modela termo terapevtskih metod, raziskavo proteinov toplotnega šoka in učinek na proti kancerogene imunske odzive, zdravila za zdravljenje tumorjev, čiščenje kostnega mozga, kombinacijo z zdravili za določanje tumorske vaskulature in vlogo termo terapije pri genski terapiji. Doslej doseženi klinični rezultati potrjujejo pričakovanja iz eksperimentalnih študij.Te ugotovitve upravičujejo uporabo termo terapije kot dela standardnega zdravljenja raka, katere učinkovitost je dokazana in povzročila nove raziskave pri drugih vrstah tumorjev.Gotovo je, da je termo terapija pristop zdravljenju, ki daje upanje in si zasluži več pozornosti kot prej.

Termo terapija v ZDA
Ameriško združenje za boj proti raku, Stanford, Nacionalni inštitut za rak:
Če raziskujete termoterapiskjo onkologijo na internetu, boste imeli na voljo vse več informacij. Ameriška medicina se je končno obrnila na ta starodavni protokol za zdravljenje in jo uporabila s kemoterapijo in sevanjem.Medtem ko so njihovi izbrani postopki lahko videti grobe, povzročajo neželene učinke in poleg tega so dragi in v poskusni fazi, je uporaba termo terapije v Združenih državah zdaj v središču zanimanja, celo ameriško združenje za rak razpravlja o termo terapiji in objavlja članke, povezane z njo na svoji spletni strani: www.cancer.org/search/index?QueryText=hyperthermia&Page=1
Obstajajo različne metode za ustvarjanje visoke temperature, in mnogi od njih so grobe:
a)Tanke, ogrevane žične sonde, votle cevi, napolnjene s toplo vodo ali vgrajene mikrovalovne antene in elektrodi za radijske frekvence.
b)Magneti in naprave, ki proizvajajo visoko energijo, se nahajajo nad ogrevano površino.
c)Nekateri pacientovo kri odstranijo, segrejejo in nato črpajo v območje, ki se segreje. Ta proces je znan kot perfuzija.
d)Topel vosek.

Vir: StanfordCancer Institute, USA.
Ameriško združenje za boj proti raku:
Druge metode termo terapije vključujejo: "Ogrevanje celega telesa se študira kot metode da je kemoterapija bolj učinkovita pri zdravljenju širjenja raka. To je mogoče doseči z uporabo pokrovov za toplo vodo, indukcijskih tuljav (kot so električne pokrivala) ali toplotnih komor (podobno velikim inkubatorjem)."- www.cancer.org
Uprava za prehrano in zdravila je odobrila mikrovalovno termo terapijo, izdelano v Utah-u, ZDA (BSD 500 in BSD 2000), ki se posebej uporablja  za zdravljenje raka, pod pogojem da jo je treba uporabljati skupaj s sevanjem ali kemoterapijo.
Na spletni strani NationalCancer Institute (NCI) je navedeno naslednje:
1)Termo terapija je vrsta zdravljenja raka, pri kateri je telesno tkivo izpostavljeno visokim temperaturam (do 45 ° C), da poškoduje in uniči rakave celice.
2)Termo terapija se skoraj vedno uporablja z drugimi oblikami zdravljenja raka, kot so radioterapija in kemoterapija.
3)Trenutno poteka preiskava več metod termo terapije, vključno z lokalno, regionalno in  termo terapijo celotnega telesa.
4)Veliko kliničnih preskušanj (študij) se izvaja za oceno učinkovitosti termo terapije.
NCI še naprej razlaga različne metode termo terapije z instrumenti, kot so sonde, igle, termične komore ali pokrove tople vode. NCI je glavna agencija v ZDA za raziskave raka.
Preberite NCI-ove  FACT SHEET.(letaki z dejstvi) o termoterapiji
Termo terapija, čeprav starodavni medicinski protokol, se zdaj šteje za revolucionarno tehnologijo, ki spreminja obliko običajnih zahodnih modalitet.

Najboljša  japonska in nemška toplotna terapija z infrardečimi žarki je sedaj na voljo vsem na svetu.

Enote za infrardečo terapijo so na voljo po vsej Aziji, Pacifiku, Evropi in Severni Ameriki v obliki luči ali savne.Tradicionalne savne še vedno ustvarjajo vlažno toploto, vendar imajo vgrajene infrardeče keramične plošče ali kovinske palice, medtem ko jih več uporablja dragocene kamne, kot je ametist ali žad, in japonska kupola uporablja čisto infrardeče "suho" toploto, ki jo ustvarjajo kristali, silikonski bitvi.
Toplota infrardečega zraka ne izgori telesa (kot običajna toplota) in ne povzroča znanih neželenih dogodkov, ko se uporablja sam. Infrardeči žarki se merijo v mikronih, najbolj koristni pa so med 7 in 11 mikroni.
Termoterapija je integrativno zdravljenje z drugimi alternativami ter skupnimi postopki in protokoli. Za nasvet se posvetujte s strokovnim zdravnikom.

 

 

 

Lastnik in urednik spletne strani www.cansave.org ter odgovorna pravna oseba za vsebine spletne strani www.cansave.org je mednarodno društvo LIORA - Novi Sad. Društvo LIORA - Novi Sad se ne ukvarja z prodajo. Ne prodaja niti reklamira ničesar. Ukvarja se izključno samo z informiranjem obolelih in nudi pomoč obolelim.